About

Janayitri Brahmanda is de vertaling van mijn naam naar het Sanskrit, de taal van het oude India en de veda’s, waar yoga en meditatie voor het eerst staan beschreven. 

Yoga heeft mijn leven veranderd. Het heeft me een mooier, gezonder, completer, liever en gelukkiger mens gemaakt. Ik wens dat voor iedereen. 

Vandaar dat ik ben begonnen met het schrijven van boeken en begeleiden van kinderen en volwassenen op hun pad naar geluk met de kennis van yoga en meditatie.

Ongeveer 10 jaar geleden heb ik mijn leven compleet omgegooid en ben ik gaan leven volgens de 8 limbs of yoga en de vier paden van yoga (Jnana, Karma, Bhakti & Raja). Ik heb me verdiept door verschillende trainingen op gebied van yoga, meditatie en natuurlijke geneeswijzen in India en Nederland te volgen, waaronder een hbo opleiding voor medische basiskennis en vele spirituele reizen naar een ashram in India (Prashanti Nilayam). Ik doe de yoga teacher training (International Yoga Alliance gecertificeerd) voor Hatha, Vinyasa & Ashtanga Yoga, Ayurveda en Yoga Therapie bij de Himalayan Yoga Association in Rishikesh (India).

Voor mijn jarenlange studie naar yoga als diepgaande leefstijl, ben ik universitair opgeleid als sport- en bewegingspedagoog. Ik werk naast mijn ‘yoga en meditatie werkzaamheden’ ook gewoon als docent pedagogiek en onderzoeker in het hoger onderwijs. Daarvoor mag ik onderzoek doen naar yoga, meditatie en mindfulness op basisscholen in Amsterdam. Ook geef ik lessen yoga, meditatie en mindfulness aan docenten en studenten. Ik ben heel dankbaar dat beiden nu samen komen op mijn pad, het wetenschappelijke en yoga (hoewel beiden natuurlijk duizenden jaren geleden gewoon één waren).  

Het is belangrijk om ook in het leven actief te blijven, hoewel het soms zo heerlijk lijkt om in een diepe meditatie te duiken in een boeddhistische tempel op een berg: dat brengt je niet naar moksha of bevrijding. 

Juist de lessen die we leren in het leven, de kuilen waar we in vallen en vanuit leren opklimmen, geven ons levenskracht en inzicht in onszelf. En daar hebben we ‘het leven’ bij nodig: het is onze eigen unieke gepersonaliseerde leerschool. 

Yoga is het pad van jezelf, door jezelf, naar jezelf (Bhagavad Gita). Een mooie weg om van te genieten, met kleine stapjes en veel geduld. In het moment zijn, is een levenskunst. Geluk en innerlijke rust vind je alleen in jezelf, niet daarbuiten in spullen, dingen doen of meemaken. 

Iedereen kan geluk vinden. Iedereen heeft talenten. Iedereen heeft een bijzonder doel of dharma in zijn leven. En ik geniet ook ontzettend van mijn reizen naar India en de mooie opleidingen die ik aldaar mag volgen en de urenlange meditaties, maar het beste is toch altijd weer thuiskomen waar ik mijn boeddhistische yoga-leefstijl weer een beetje verder vorm mag geven in een wereld van drukte en gekte. Waar ik anderen mag helpen om hun pad naar zichzelf te vinden. Juist dat geeft levenskracht. 

Life is a pilgrimage. The wise man does not rest by the roadside inns. He marches direct to the illimitable domain of eternal bliss, his ultimate destination.

 Swami Sivananda
%d bloggers like this: