About

Janayitri betekent ‘moeder’ en is de vertaling van mijn naam naar het Sanskrit, de taal van het oude India en de veda’s, waar yoga en meditatie voor het eerst staan beschreven.

Yoga heeft mijn leven voorgoed veranderd. Het heeft me een mooier, gezonder, evenwichtiger, completer, liever, krachtiger en gelukkiger mens gemaakt. Ik wens dat voor iedereen. 

Lessen en coaching met een bijzonder doel

Vandaar dat ik ben begonnen met het schrijven van boeken en begeleiden van kinderen en volwassenen op hun pad naar geluk met de kennis van yoga en meditatie. De yoga coaching die ik geef, maar ook de yoga lessen hebben naast een fijne ‘flow’ ook altijd een bijzonder doel, zoals een gezonde leefstijl of het opbouwen van mentale kracht. Yoga is zoveel meer dan alleen asana’s, dat is waar ik vooral in ben opgeleid.

Yoga als leefstijl

Ongeveer 10 jaar geleden, na jarenlang intensief geleefd te hebben als ontwikkelingswerker in landen als Ecuador, Brazilië, Suriname en Guatemala, voelde ik dat er iets niet klopte. Ik was op. Ik voelde me niet meer thuis in mijn leven en mijn lijf. Yoga klopte wel voor mij. Ik heb alles compleet omgegooid onder begeleiding van een Indiase docent. Ik ben gaan leven volgens de 8 limbs of yoga en de vier paden van yoga (Jnana, Karma, Bhakti & Raja): gezond leven, celibaat, geen alcohol, iedere dag mediteren, constante zelfstudie en mezelf inzetten voor anderen. Yoga als diepgaande leefstijl dus. Ik zie mezelf als een eeuwige student van de Veda’s: iedere keer valt er weer iets nieuws te leren, het blijft altijd doorgaan.

Yoga opleiding

Ik kreeg mijn energie en goede gezondheid weer terug en was overtuigd ‘wat yoga kan doen’. Ik ben me gaan verdiepen met trainingen op gebied van yoga, meditatie en natuurlijke geneeswijzen in India en Nederland, waaronder een hbo opleiding voor medische basiskennis en vele spirituele reizen naar een ashram in India. De yoga teacher training voor Hatha, Vinyasa & Ashtanga Yoga, Ayurveda en Yoga Therapie heb ik gevolgd bij een -International Yoga Alliance- gecertificeerde yoga school in Rishikesh (India). En ik heb de training Yoga Through the Lens of Trauma and Incarceration (Prison Yoga Project) gedaan.

Wat ik nog meer doe..

Voor mijn jarenlange studie naar yoga als diepgaande leefstijl, ben ik universitair opgeleid als sport- en bewegingspedagoog. Ik werk als docent pedagogiek en onderzoeker in het hoger onderwijs. Ik mag onderzoek doen naar yoga, meditatie en mindfulness op basisscholen in Amsterdam (het eerste onderzoek in Nederland op dit vlak). Daarmee ontwikkel ik een didactisch materiaal voor docenten om yoga en meditatie toegankelijk te maken voor alle kinderen in het primair onderwijs. Ook geef ik lessen yoga, meditatie en mindfulness aan onze eigen docenten en studenten.

Ik ben heel dankbaar dat beiden nu samen komen op mijn pad, het wetenschappelijke en yoga (hoewel beiden natuurlijk duizenden jaren geleden gewoon één waren).  

Yoga is voor iedereen…

Ik maak me graag sterk om yoga toegankelijk te maken voor iedereen: het is niet alleen voor fancy people in dure leggings, juist voor mensen die leven in stressvolle omstandigheden, hebben baat bij yoga en meditatie: alleenstaande moeders, vluchtelingen, jongeren in een zorginstelling of een gevangene. Ik vind het belangrijk dat zij tools meekrijgen om beter om te leren gaan met stress. Dat zij zelfreflectie in leren zetten als kracht. Dat zij mentaal en fysiek gezonder leren worden met een zelfhelende leefstijl. En natuurlijk dat zij het geluk leren vinden in zichzelf.

Het leven als leerschool

Alles wat me meemaken in het leven is onderdeel van ons pad naar yoga. Het is belangrijk om ook in het leven actief te blijven, hoewel het soms zo heerlijk lijkt om in een diepe meditatie te duiken (wat ik jarenlang heb gedaan) in een boeddhistische tempel op een berg: geloof mij, dat brengt je niet naar moksha of bevrijding. 

Juist de lessen die we leren in het leven, de kuilen waar we in vallen en vanuit leren opklimmen, geven ons levenskracht en inzicht in onszelf. En daar hebben we ‘het leven’ bij nodig: het is onze eigen unieke gepersonaliseerde leerschool. 

Yoga is het pad van jezelf, door jezelf, naar jezelf (Bhagavad Gita). Geluk en innerlijke rust vind je alleen in jezelf, niet daarbuiten in spullen, dingen doen of meemaken. 

Terug naar huis

Iedereen kan geluk vinden. Iedereen heeft talenten. Iedereen heeft een bijzonder doel of dharma in zijn leven. Ik hoop dat mijn boeken, begeleiding en lessen je kunnen helpen weer op dat fijne pad te komen. Terug naar huis (en je innerlijke geluk). Net zoals ik het zelf heb meegemaakt.

Life is a pilgrimage. The wise man does not rest by the roadside inns. He marches direct to the illimitable domain of eternal bliss, his ultimate destination.

 Swami Sivananda
%d bloggers like this: